Wednesday, June 12, 2013

Kuih Lompang Pandan

hidangan minum petang


Bahan-bahan:
2 ½  cawan Tepung Beras
½  cawan Tepung Sagu
1 ½  cawan Gula (* saya kurangkan gula/kurang manis)
4 cawan Air (1cawan air untuk juice pandan / 2 cawan air masak dengan gula
dan 1 cawan santan cair)
Beberapa helai Daun Pandan


air daun pandan

tepung beras , tepung sagu dan gula pasir

air dan santan






Cara-cara:

Satukan dan ayak tepung beras dan tepung sagu

Masak gula bersama 2 cawan air dan sehelai daun pandan hingga mendidih 

Kisar daun pandan bersama 1 cawan air , tapis airnya dan gaul dengan adunan tepung beras dan tepung sagu

Tuangkan air gula kedalam  tepung  + juice pandan + santan

Gaul rata dan tapis

Panaskan kukusan, bila mendidih, letakkan acuan yang disapu sedikit minyak di dalam kukusan dan biarkan panas selama 5 minit

Tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 15 -20 minit

*  Dihidang bersama kelapa parut yang telah dikukus bersama sedikit garam dan daun pandan


Monday, June 10, 2013

Kuih Koleh Kacang




Bahan-bahan:
1 cawan pati santan/santan pekat ~ untuk membuat tahi minyak
½  cawan tepung kacang hijau
¾  cawan gula Melaka & masak dgn daun pandan
¾  cawan santan
secubit garam.


gula melaka

tepung kacang hijau

daun pandan


 Cara penyediaan:

Tahi minyak:

1.    masak pati/santan pekat sehingga menjadi tahi minyak .. api yang sederhana dan dikacau supaya tidak hangus
2.    tapis dan asingkan tahi minyak utk diletak atas kuih dan lebihan minyak boleh dimasukan dalam bancuhan tepung

Kuih kole kacang:
 kacau adunan diatas api sederhana





1.    Masak gula Melaka  dgn  daun pandan + 1 cawan air hingga gula larut dan ditapis.  Sukat ¾ cawan air gula ini .

2.    Campurkan tepung kacang hijau, santan, air gula  dan secubit garam  dan kacau sebati jika terlalu pekat masukan lebihan air gula tadi. Biarkan sebentar 20-30 min sebelum dikacau atas api.

3.    Kacau adunan dan masukan lebihan minyak tadi. Masakkan adunan atas  api yang sederhana. Perlu dikacau selalu supaya kuih tidak berketul-ketul atau hangus.

4.     Masak kuih sehingga pekat kemudian masukkan ke dalam bekas ( 4in x 8in)

5.     Taburkan tahi minyak dan barulah dipotong apabila sejuk.