Tuesday, July 23, 2013

Cendol Gula Enau Kuala Pilah






dimasak atas api perlahan

tepung Hoen Kwee

kacang merah

santan dan air gula enau




bahan untuk cendol :


Sunday, July 21, 2013

Bubur Som-Som Pandan Gula Enau Kuala Pilah






Bahan :

1 cawan tepung beras
1 camca besar tepung ubi/ (tepung Hoen Kwe)

1/2 biji kelapa, diparut putih untuk dijadikan santan
2/3 helai daun pandan +1 cawan air dikisar - untuk  jus pandan
1/4 camca teh pewarna hijau (jika perlu)
2 helai daun pandan, disimpul
secubit garam

Air Gula Enau Kuala Pilah :-)
1 ketul gula  potong kecil
1/4 cawan gula pasir
2 cawan air

2 helai daun pandan

CARA MEMBUATNYA :-)

Satukan pandan yang dikisar tadi ke dalam kelapa parut, tambah air anggaran 3 atau 4 cawan, 
ramas dan perah santannya -  sehingga mendapat 4 cawan santan.

* cikJah guna juice pandan dan 1/2 kotak santan  (100 ml) dicampur air untuk jadikan 3 atau 4 cawan liquid , kuantiti air menentukan texture kuih lembut/keras.

Dalam satu bekas, masukkan tepung beras, tepung ubi/Hoen Kwee dan garam, gaul rata dan tuang santan + jus pandan, 
kacau dengan whisk hingga tidak berbintil2. 
Tapis dan tuang dalam periuk, masukkan simpulan daun pandan dan masak atas api sederhana.
Kacau  hingga bancuhan pekat, licin dan kelihatan berkilat. (nampak bubbles)
 Kacau lagi sekejap anggaran 1 - 2 minit lagi
remove daun pandan, dan tuang dalam loyang atau acuan2 kecil yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.
 Ratakan dan biar keras. Potong kecik, isi dalam mangkuk sesuai dan tuang sirap gula melaka. 
Sedap dihidangkan sejuk.

Note : adunan ini dibahagi dua sebelum disejukan
1 bhg putih santan dan satu lagi diwarnakan hijau/juice pandan

UNTUK SIRAP GULA  :-

masak  semua bahan2 untuk sirap gula,  hingga gula  hancur, kecil kan api dan terus renih hingga  air gula likat. Tapis dan sejukan. Hidangkan bersama bubur som-som

Terima kasih kpd Cik Siti Delima for sharing her recipe
http://www.sitidelima.net/2013/03/bubur-sum-sum.html


Thursday, July 11, 2013

Agar-agar Pelangi - Rainbow Jelly




CikJah menggunakan resipi agar-agar santan biasa

dan cuba mengolah lapis-lapisan berwarna warni
serta menambah perisa mengikut warna