Friday, January 27, 2012

Kuih Bingka Gula Putih





Apabila terkenang waktu kecil semasa tinggal di Seremban dahulu, selalu menemani emak ke Pekan Rabu (sekarang dipanggil 'pasar minggu/pasar malam), teringatkan kuih bingka santan gula putih yang dibakar dalam buluh. Ada juga yang dimasak dengan gula merah atau gula melaka.

Ini kali pertama mencuba resipi  dari ....  http://www.myresipi.com/top/detail/1275  .

berikut adalah olahan cikJahFlowers :-

1 kotak santan (Kara 200ml) dicampur 3 cawan air
1/4 cawan gula pasir 
1 1/4 cawan tepung beras 
1/4 cawan tepung Hoen Kwee putih (lebih kurang 25gm)
1/2 sudu kecil garam

Semua bahan-bahan digaul rata kemudian ditapis
Dikacau atas api perlahan sehingga pekat dan berkilat
(cikJah masak dalam double-boiler bagi mengelakan hangus)
Kemudian dibakar dalam loyang  sehingga masak dan sedikit perang atasnya
(lebih kurang 45min. mengikut jenis oven)

perlu disejukan sebelum dipotong sebab kuih ini lembut.



No comments:

Post a Comment