Tuesday, January 17, 2012

Kuih Gading Galoh/ Serimuka


Talam Serimuka/Gading Galoh
Lapisan bawah :
2 cawan beras pulut (dibersihkan + direndam 1-2 jam)
1 cawan air (utk kukus pertama)
1 helai daun pandan
1 cawan santan + ¼ tsp garam (utk kukus ke-2)

Lapisan atas:
1 ½ cwn santan
1 atau 2 biji telur
3tbs gula pasir
3tbs tepung gandum + 1 tbs tepung honkwee/tepung jagung)
½ tsp pandan emulco

Cara memasak pulut dlm microwave oven :-
1.    Masak pulut + 1 cwn air dan daun pandan dlm bekas pyrex/kaca tahan panas (berukuran 8in x 5in x 3in ) selama 10mins (atau sehingga pulut kelihatan separuh masak) mengikut jenis microwave oven. Keluarkan daun pandan.
2.    Kemudian gaul pulut dengan 1 (atau 1 ½ ) cwn santan + sdkt garam hingga rata dan masak semula selama 5/10min lagi
3.    Ratakan dan tekan pulut supaya jadi satu lapisan.
Bagi Lapisan diatas :-
Gaul rata semua bahan utk lapisan atas dan ditapis .
Ada 2 cara masak lapisan atas:
sama ada dikacau dahulu bancuhan tadi diatas api yg perlahan/double boiler  sehingga pekat dan berkilat dan dituang keatas pulut yg sudah diratakan. Dan kemudian dikukus dlm microwave oven (low) selama lebih kurang 10 min/sehigga lapisan atas masak.
atau:
microwave bancuhan tepung + santan tadi  low setting 2 min , kacau perlahan dan tuang keatas pulut dan dimasak dalam microwave oven selama 10 min/low setting sehingga lapisan atas ni masak. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.




No comments:

Post a Comment