siap untuk 3 hidangan
minum petang
CikJah minat 5 Rencah 5 Rasa ..Sherson Lian
resipi mee kari cikJah ini dicedok dari resipi
'vegetarian Nyonya Curry' 5R5R
bahan rempah : cili hidup , serai, lengkuas, halia, kunyit hidup
udang kering , buah keras
dikisar semua
bahan-bahan setelah dikisar
dan sedikit rempah kari ayam/
boleh juga gunakan rempah kari ikan
tahu yg sudah digoreng
- boleh juga gunakan tahu kering
bahan-bahan sayuran - terung , bendi, carrot, ubi kentang,
kacang panjang ~ di potong cube dan digoreng
setengah masak
ikut kegemaran sendiri
bahan sayuran dan
mee kuning atau spegetti
(tiada dalam gambar)
santan pekat
dan air secukupmya
garam dan stok ayam/udang
minyak secukupnya untuk menumis
Cara :
- Tumis bahan yg telah dikisar hingga naik minyak
- Masukan rempah kari yg dicampur sedikit air dan tumis sehingga masak dan naik bau rempah
- Tambah sedikit air dahulu dan masukan santan , masak atas api sederhana
- Kemudian masukan sayur-sayuran ( carrot- ubi kentang- kacang panjang-tahu dan akhir sekali sayur bendi)
- Garam dan stok ayam ikut citarasa
Nota :
boleh ditambah hirisan ayam dan udang
hidangan mee kari nyonya dimakan beserta sambal belacan
hirisan bunga kantan dan daun kesum sebagai menambah rasa dan hiasan
No comments:
Post a Comment