Bahan-bahan:
1 cawan pati santan/santan pekat ~ untuk membuat tahi minyak
½ cawan tepung kacang hijau
¾ cawan gula Melaka & masak
dgn daun pandan
¾ cawan santan
secubit garam.
gula melaka
tepung kacang hijau
daun pandan
Tahi minyak:
1. masak pati/santan pekat sehingga menjadi
tahi minyak .. api yang sederhana dan dikacau supaya tidak hangus
2. tapis dan asingkan tahi minyak utk diletak
atas kuih dan lebihan minyak boleh dimasukan dalam bancuhan tepung
kacau adunan diatas api sederhana
1. Masak gula Melaka dgn daun pandan + 1 cawan air hingga gula larut
dan ditapis. Sukat ¾ cawan air gula ini
.
2. Campurkan tepung kacang hijau, santan, air
gula dan secubit garam dan kacau sebati jika terlalu pekat masukan
lebihan air gula tadi. Biarkan sebentar 20-30 min sebelum dikacau atas api.
3. Kacau adunan dan masukan lebihan minyak
tadi. Masakkan adunan atas api yang
sederhana. Perlu dikacau selalu supaya kuih tidak berketul-ketul atau hangus.
4. Masak kuih sehingga pekat kemudian masukkan
ke dalam bekas ( 4in x 8in)
5. Taburkan tahi minyak dan barulah dipotong
apabila sejuk.
No comments:
Post a Comment