Monday, June 10, 2013

Kuih Koleh Kacang




Bahan-bahan:
1 cawan pati santan/santan pekat ~ untuk membuat tahi minyak
½  cawan tepung kacang hijau
¾  cawan gula Melaka & masak dgn daun pandan
¾  cawan santan
secubit garam.


gula melaka

tepung kacang hijau

daun pandan


 Cara penyediaan:

Tahi minyak:

1.    masak pati/santan pekat sehingga menjadi tahi minyak .. api yang sederhana dan dikacau supaya tidak hangus
2.    tapis dan asingkan tahi minyak utk diletak atas kuih dan lebihan minyak boleh dimasukan dalam bancuhan tepung

Kuih kole kacang:
 kacau adunan diatas api sederhana





1.    Masak gula Melaka  dgn  daun pandan + 1 cawan air hingga gula larut dan ditapis.  Sukat ¾ cawan air gula ini .

2.    Campurkan tepung kacang hijau, santan, air gula  dan secubit garam  dan kacau sebati jika terlalu pekat masukan lebihan air gula tadi. Biarkan sebentar 20-30 min sebelum dikacau atas api.

3.    Kacau adunan dan masukan lebihan minyak tadi. Masakkan adunan atas  api yang sederhana. Perlu dikacau selalu supaya kuih tidak berketul-ketul atau hangus.

4.     Masak kuih sehingga pekat kemudian masukkan ke dalam bekas ( 4in x 8in)

5.     Taburkan tahi minyak dan barulah dipotong apabila sejuk.


No comments:

Post a Comment