Wednesday, June 12, 2013

Kuih Lompang Pandan

hidangan minum petang


Bahan-bahan:
2 ½  cawan Tepung Beras
½  cawan Tepung Sagu
1 ½  cawan Gula (* saya kurangkan gula/kurang manis)
4 cawan Air (1cawan air untuk juice pandan / 2 cawan air masak dengan gula
dan 1 cawan santan cair)
Beberapa helai Daun Pandan


air daun pandan

tepung beras , tepung sagu dan gula pasir

air dan santan






Cara-cara:

Satukan dan ayak tepung beras dan tepung sagu

Masak gula bersama 2 cawan air dan sehelai daun pandan hingga mendidih 

Kisar daun pandan bersama 1 cawan air , tapis airnya dan gaul dengan adunan tepung beras dan tepung sagu

Tuangkan air gula kedalam  tepung  + juice pandan + santan

Gaul rata dan tapis

Panaskan kukusan, bila mendidih, letakkan acuan yang disapu sedikit minyak di dalam kukusan dan biarkan panas selama 5 minit

Tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 15 -20 minit

*  Dihidang bersama kelapa parut yang telah dikukus bersama sedikit garam dan daun pandan


No comments:

Post a Comment