hidangan minum petang
Bahan-bahan:
2 ½ cawan Tepung
Beras
½ cawan Tepung Sagu
1 ½ cawan Gula (* saya kurangkan gula/kurang manis)
4 cawan Air (1cawan air untuk juice pandan / 2 cawan air
masak dengan gula
dan 1 cawan santan cair)
Beberapa helai Daun Pandan
air daun pandan
tepung beras , tepung sagu dan gula pasir
air dan santan
Cara-cara:
Satukan dan ayak tepung beras dan tepung sagu
Masak gula bersama 2 cawan air dan sehelai daun
pandan hingga mendidih
Kisar daun pandan bersama 1 cawan air , tapis
airnya dan gaul dengan adunan tepung beras dan tepung sagu
Tuangkan air gula kedalam tepung + juice pandan + santan
Gaul rata dan tapis
Gaul rata dan tapis
Panaskan kukusan, bila mendidih, letakkan acuan
yang disapu sedikit minyak di dalam kukusan dan biarkan panas selama 5 minit
Tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama
15 -20 minit
* Dihidang bersama kelapa parut yang telah dikukus
bersama sedikit garam dan daun pandan
No comments:
Post a Comment